Hobbycentrum Nijmegen Oost

Aquarelleren

Er bestaan voor aquarel twee basistechnieken: nat op droog en nat in nat en er zijn veel manieren en hulpmiddelen om bijzondere effecten te verkrijgen. In deze cursus kun je veel oefenen en experimenteren. De begeleider Jan geeft geen opdrachten, dus je mag zelf bedenken wat je wilt schilderen. Natuurlijk vertelt hij wel graag over de verschillende technieken en materialen en hij geeft iedereen individueel tips!

Materiaal: Voor een proefles is het materiaal aanwezig, daarna is het de bedoeling om zelf materiaal mee te nemen.

Beeldhouwen in hout

Tijdens de cursus 'beeldhouwen in hout' ga je aan de slag met gutsen, beitels en een klopper en leer je alle technieken om van een bommstam of houten balk een echt kunstwerk te maken. De vormgeving zal een belangrijk onderdeel zijn van de cursus. De begeleider Rob is zelf kunstenaar en zal zeker zorgen voor inspiratie en ideeen! Heb je interesse? Kom dan gerust op woensdag een keertje kijken.

Materiaal: Gereedschap is aanwezig. Er is tegen betaling van een paar euro een beperkte voorraad hout beschikbaar. Natuurlijk kun je ook zelf hout meenemen.

Bloemen dieren maken van vilt

In deze cursus leer je met behulp van patronen hoe je bijna echt lijkende bloemen en dieren kunt maken. Je kunt ook leren om de patronen aan te passen, of om zelf een ontwerp te maken. Er wordt alleen gewerkt met natuurlijke materialen, zoals wol, wolvilt, katoen en zijde. De begeleider Annemarieke heeft heel veel ervaring op het gebied van handwerken en kan zowel beginners als ook gevorderden voorzien van handige tips.

Materiaal: Materiaal is aanwezig, maar je kunt ook zelf materiaal meenemen. De kosten van het materiaal is afhankelijk van wat je gebruikt, gemiddeld is het een paar euro per keer.

Boekbinden

Onze begeleidster Marthe heeft de kunst van het boekbinden van haar vader geleerd en ze wil deze kennis graag overbrengen aan anderen. In deze cursus leer je hoe je de bladzijden kunt samenvoegen en naaien, hoe je een kaft maakt en hoe deze versierd dan wel bekleed kan worden. Dit is een uiterst precies werk, waarmee je een blanco boekje kunt maken, een reisjournaal of een poezie-album, of…. De begeleidster heeft tal van ideeën!

Materiaal: Materiaal is aanwezig, maar je kunt ook zelf materiaal meenemen. De kosten van het materiaal is afhankelijk van wat je gebruikt, gemiddeld is het hooguit een euro per keer.

Boetseren

In deze cursus werkt iedereen zelfstandig aan zijn eigen werkstuk en de begeleiders geven advies waar nodig. Er zijn drie begeleiders actief voor het boetseren, ieder met een eigen werkwijze en specialiteit. Onder begeleiding van Maaike kun je bijvoorbeeld leren om mooie werkstukken te maken zoals schalen, sieraden, vlinders en bloemen voor in de tuin. Patrick is zelf gespecialiseerd in het maken van bustes, portretten en gedetailleerde objecten. En Ruud heeft veel ervaring met het opbouwen van grote werkstukken en het werken met glazuren en oxides.

Materiaal: Een keramiekoven, klei en diverse soorten glazuur zijn aanwezig. Materiaalkosten: een werkstuk dat gebakken en geglazuurd is kost €0,75 per 100 gram.

Borduren

Borduren is weer helemaal hip! Borduren op een voorgedrukte afbeelding of volgens een telpatroon. Of helemaal zelf een ontwerp maken. De kruissteek, de steelsteek of de rijgsteek. Maaike leert het je allemaal. Zo kun je je werkstuk inlijsten, of je kunt er een kussentje of een tas maken, Maar je kunt ook met boduren je kleding oppimpen. Kom gerust langs voor een proefles of om creatieve ideeen op te doen.

Materiaal: Je kunt zelf materiaal meenemen. Voor een proefles is materiaal aanwezig.

Digitale fotografie

In deze cursus kun je alle vragen stellen over fotografie. De begeleider Jan is een semi professionele fotograaf en heeft ervaring in het geven van cursussen. Hij kan alles vertellen over het bewerken van foto’s op de laptop en over het instellen van de camera. Maar ook het discussiëren over foto’s wat er anders of beter kan ziet hij als onderdeel van de cursus. Voor een beginner maar ook voor ervaren fotograaf een aanrader!

Materiaal: Het is handig om een eigen digitale camera mee te nemen. Je kunt je eigen laptop meenemen, maar we hebben hier ook laptops die je kunt gebruiken. En natuurlijk kun je zelfgemaakte foto's meenemen en alle vragen.

Creatieve kinderworkshop

Plezier en creatief bezig zijn is het belangrijkste tijdens deze kinderworkshop. Elke keer staat de kinderworkshop in het teken van een ander thema en wordt er gewerkt met verschillende materialen, zoals stof, papier, karton, verf en hout. Ook ideeën van de kinderen zijn natuurlijk van harte welkom!

Kosten deelname: We vragen geen jaarlijkse deelname. Voor de kinderworkshop betalen ouders per keer 2 euro per kind. Dit is inclusief materiaalkosten. Via Stichting Leergeld kan de kosten voor deelname aan de kinderactiviteit vergoed worden. Vraag meer infomatie hierover bij de beheerders van het Hobbycentrum of zie https://www.leergeldnijmegen.nl/voor-wie


Computerinloop

Steeds meer communicatie gaat via de computer: emailen, internet bankieren, informatie opzoeken, vakanties boeken, winkelen en nog veel meer. Ook met de mobiele telefoon, Ipad of tablet kun je bij de computerinloop terecht. Carol en Michel, onze deskundige begeleiders, zullen je voorzien van advies en uitleg en er is tijd genoeg om te oefenen.

Materiaal: Laptops zijn aanwezig. Maar elke computer werkt anders, dus eigen apparatuur meenemen is misschien wel handig.

Edelsmeden

Onder begeleiding van Michail, Jan of Paul kun je alle technieken leren van de ambacht 'edelsmeden', van zagen, vijlen, polijsten tot smelten en solderen. Natuurlijk oefen je niet gelijk met zilver en goud, maar met goedkoper materiaal, genaamd koper of alpaca. Het zijn moeilijke technieken en het vraagt veel geduld en oefening, maar je zult uiteindelijk versteld staan wat je allemaal kunt!

Materiaal: Al het gereedschap en materiaal is aanwezig. De slijtage van klein gereedschap vragen we 1 euro per keer. Materiaal zoals zilver kan via het Hobbycentrum besteld worden.

Filosofie: mooi gezegd maar wel gelogen.

'Geld maakt niet gelukkig', 'waar er twee vechten hebben er twee schuld', 'domme vragen bestaan niet', 'vrijheid blijheid', 'liefde overwint alles'. Iedereen kent deze tegeltjeswijsheden wel, maar kloppen ze ook? Onder leiding van filosoof Robin Mattias Hurkens gaan we dit onderzoeken.
Ook opvattingen van andere filosofen zullen bij dit gesprek worden betrokken.

Materiaal: Bij deze activiteit is geen materiaal nodig.

Glasfusen

Glasfusen is een techniek waarbij meerdere delen gekleurd glas in een oven worden samengesmolten tot objecten. Het glas wordt in een speciale hotpot, in een magnetron verwarmd tot meer dan 800˚C. Doordat we met een hotpot werken, is het alleen mogelijk om kleine objecten te maken. In een middag kun je 1 of meerdere werkstukken maken. Het is zeer geschikt om mooie glazen sieraden te maken, zoals oorbellen, hangertjes of ringen.

Materiaal: Het materiaal is aanwezig en de kosten zijn 5 euro per keer.

Glas-in-lood en tiffany

Vind je het ook zo mooi als het zonlicht door het glas-in-lood raam schijnt? In de jaren 30 was het heel gewoon en tegenwoordig is glas-in-lood weer helemaal in. Wil je het ook weer in huis? Het hele traject van ontwerpen, glas snijden, lood solderen en alle andere kneepjes van het vak kun je bij ons leren! Het is ook mogelijk om kleinere werkstukken zoals een waxinelichtje een lampenkapje of versiering voor in de kerstboom te maken van Tiffany.

Materiaal: Materiaal en gereedschap is aanwezig. Gekleurd glas eventueel zelf meenemen. Afhankelijk van wat je gebruikt aan materiaal, worden de kosten berekend.

Houtbewerken

Onze houtwerkplaats beschikt over een ruim assortiment machines en gereedschappen. Je kunt zelf bedenken wat je graag wil maken en wat je zou willen leren. De deskundige begeleiding is aanwezig om je daarbij te helpen. Je kunt onder andere leren zagen, schaven en frezen. Je kunt zelf speelgoed, een gebruiksvoorwerp of een designmeubeltje maken, maar je kunt natuurlijk ook een bestaand meubel repareren of opknappen.

Materiaal: Machines en gereedschap zijn aanwezig. In principe is het de bedoeling dat je zelf hout meeneemt, maar er is wel een beperkte voorraad tweedehands hout verkrijgbaar.

Kaarten maken

E-mailen en sms’en kan, maar het blijft het leukst om een zelfgemaakt kaartje op de deurmat te vinden! Dat vindt iedereen! Er zijn heel veel verschillende soorten kaarten en technieken: 3D kaarten, vouwen, borduren, stempelen en nog veel meer. Het zijn geen kaarten die je snel even maakt, maar echte kunstwerkjes! In deze groep kun je alle technieken leren en materialen en ideeën uitwisselen.

Materiaal: Het is de bedoeling dat je zelf materiaal meeneemt.

Kleding maken

Wil je naaien leren, heb je advies nodig of vind je het gewoon gezellig? We hebben een paar goede naaimachines en lockmachines en natuurlijk deskundige begeleiding. Bij deze cursus leer je stap voor stap alle vaardigheden en technieken om een nieuwe blouse, broek of rok te maken! Maar ook het verstellen en aanpassen van bestaande kleding kun je in deze cursus leren. Kom gerust een keertje langs om te kijken!

Materiaal: Naaimachines, lockmachines en patroonboeken zijn aanwezig. Zelf meenemen: stof, garen, spelden, naalden ed.

Maquettes maken

Een eigen fantasiehuis ontwerpen of ben je van plan om je woonkamer opnieuw in te richten? In juni geeft Anna van den Brink in 4 keer een spoedcursus hoe je van een idee, een schets, een tekening en zelfs een ruimtelijke maquette kunt maken. Technieken zoals persectieftekenen, rekenen en meten en kleurenleer komen aan de orde. Anna heeft ervaring en is enthousiast en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze cursus.

Materiaal: Bij deze cursus is materiaal aanwezig en vragen we een kleine bijdrage voor het gebruik van het materiaal.

Mozaïeken

In deze cursus leer je hoe je bijvoorbeeld een tafeltje, een rand van een spiegel of een mooie fruitschaal kunt mozaïeken. Je leert alles over het behandelen van de ondergrond, het knippen van keramiek en het verlijmen en voegen van de mozaïeksteentjes. Mozaïeken van keramiek/ tegeltjes is het meest bekend, maar je kunt ook ander materiaal gebruiken, zoals glas, kiezelsteentjes, schelpen, kralen en knopen. Heb je interesse? Kom dan gerust een keertje kennismaken!

Materiaal: Voor het gebruik van materiaal wordt soms een kleine vergoeding gevraagd. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf materiaal mee te nemen.

Pastelkrijt

Pastelkrijt is een zacht soort krijtstift dat je op het papier nog kunt uitvegen en waardoor je op die manier verschillende kleuren kunt mengen. In deze cursus leer je om een schets op te zetten. Je leert hoe je verschillende kleuren kunt mengen op papier om de juiste tint te verkrijgen. Marianne geeft tijdens de cursus veel aanwijzingen over perspectief, compositie en licht/schaduw. Ook als beginner weet Marianne je kundig te begeleiden, waardoor mooie kunstwerken ontstaan.

Materiaal: Het materiaal is aanwezig. Elke les betaal je 0,50 voor het gebruik van het materiaal.

Patchwork

Patchwork is het werken met kleine lapjes, die je met de hand aan elkaar zet. Daarvan kun je prachtige werkstukken maken, van pannenlappen tot wandkleden. Als je het patchwork met een tussenlaag en een onderlap aan elkaar rijgt heet dit quilten. Werk je nauwkeurig en heb je veel geduld? Dan is dit misschien een leuke hobby voor je! Naast patchwork en quilten is onze begeleidster ook thuis in kartonnage, breien en borduren. Spreekt dit je aan? Wees welkom!

Materiaal: Het is de bedoeling dat je zelf materiaal meeneemt.

Portret tekenen

Wil je graag portretten kunnen tekenen en schilderen? Kom dan naar de cursus Portret tekenen. De start is de basisprincipes en verhoudingen, maar elk gezicht is weer anders en de details zorgen voor de juiste uitdrukking/emotie. Onze begeleider Warant zal het stap voor stap uitleggen en aan de hand van veel voorbeelden en oefeningen, krijg je de techniek van het tekenen van mensen en portretten onder de knie!

Materiaal: Papier, potloden en houtskool kun je zelf neenemen. (Pastelkrijt en acrylverf kun je eventueel gebruiken voor 0,50 cent per keer.)

Schilderen (acrylverf)

Heb je nog een lege muur in huis? Hoe leuk zou het zijn om daar zelf iets voor te maken! Dat kan! Iedereen in de groep is bezig met zijn eigen werkstuk en krijgt advies van de begeleider. Het is een gezellige groep met ook zeker tijd voor pauze en een kopje koffie. Materiaal is aanwezig, maar je mag natuurlijk ook zelf je spullen meenemen.

Materiaal: Acrylverf is aanwezig en de kosten hiervoor zijn 0,50 per keer. Maar je mag natuurlijk ook je eigen materiaal meenemen.

Schilderen (olieverf)

Er zijn verschillende technieken mogelijk met olieverf. Olieverf kun je verdunnen tot een transparante glazuur, maar je kunt olieverf ook als een dikke substantie aanbrengen op een schildersdoek. De begeleider: John Kranen is zelf kunstenaar en stimuleert de deelnemers om een eigen stijl te ontwikkelen en een uniek kunstwerk te creëren. Iedereen werkt dus aan zijn eigen werkstuk en John geeft veel individuele adviezen en tips.

Materiaal: Olieverf is aanwezig en de kosten hiervoor zijn 0,50 per keer. Het is de bedoeling dat je zelf je eigen schildersdoek meeneemt. Natuurlijk mag je ook je eigen verf meenemen.

Sieraden maken

In deze cursus leer je verschillende technieken om kralen te rijgen, het knopen van bijvoorbeeld armbanden en het zelf maken van keramische kralen. De begeleider Maaike Schiedon werkt met allerlei materiaal zoals leer, fietsband, elektriciteitsdraden en heeft enorm veel ideeën! Dus inspiratie nodig? Kom dan gerust langs voor een proefles!

Materiaal: Er is verschillend materiaal aanwezig, maar natuurlijk kun je zelf ook materiaal meenemen. Afhankelijk van het materiaal wat je nodig hebt, betaal je een kleine bijdrage.

Speksteen bewerken

Met vijlen, zagen en boren kun je zachte steensoorten bewerken, van een ruwe steen tot een kunstwerk. De techniek is niet moeilijk, maar om te komen tot een mooi werkstuk valt niet altijd mee. Er ontstaan daardoor vaak gesprekken over ‘wat is mooi’, geven elkaar advies en wisselen ideeën uit. Als je tevreden bent met de vorm, begin je met de afwerking; je gaat schuren en polijsten. Dan kun je de kleur van de steen steeds beter zien. Tot slot zet je het werkstuk in de was; en er is de mogelijkheid om het werkstuk op een sokkel te plaatsen.

Materiaal: Gereedschap en stenen zijn aanwezig. De kosten voor de stenen zijn afhankelijk van het gewicht, tussen de 2 en de 20 euro.

Tekenen (natuur)

In deze cursus zullen we de natuur als basisthema gebruiken om te oefenen in het illustratief en creatief tekenen. Basisprincipes zijn gewoon te leren, dus iedereen kan het! Joop Speekenbrink heeft jarenlang ervaring en weet vanalles te vertellen over tekenen, schilderen en eenvoudige druktechnieken.

Materiaal: Zelf meenemen: Tekenmateriaal zoals potloden (HB en 4B), zwarte fineliner of pen, Oost-Indische inkt, een aquareldoosje en/ of kleurpotloden, schetsboekje met tenminste 120 grams-papier. Voor een proefles is wel wat materiaal aanwezig.

Video bewerken

Heb je de basisvaardigheden van de computer onder de knie, maar weet je nog niet precies hoe je een film kunt monteren? Dan kun je dit leren bij onze videoclub. Bijvoorbeeld: filmbeelden bewerken, filmbeelden inkorten en aan elkaar plakken, special effecten, filters en geluid/muziek toevoegen. Ruud den Brok laat graag zien hoe je van losse filmbeelden een mooie semi-professionele film kunt maken. Er wordt gebruik gemaakt van een Apple-computer en de software heet Pinnacle.

Materiaal: Apparatuur is aanwezig.

Zentangle

Op vrijdag 15 en 22 februari en op 1 en 8 maart van 13.00 tot 15.30 geeft Marijke Eggink een workshop Zentangle! Zentangle is een ontspannen en rustgevende manier van creatief bezig zijn. Een zentangle-tekening is een pentekening die is opgebouwd uit eenvoudige vormen en patronen. Meestal zijn het zwart-wit tekeningen, maar als je geoefend bent, kun je ook grijstonen en kleur gaan gebruiken.

De workshop zal beginnen met een warming up of een korte oefening en daarna kun je zelf werken aan je eigen werkstuk. Er wordt in stilte gewerkt en soms misschien met een rustig muziekje.

Materiaal: Er zal materiaal aanwezig zijn, maar je kunt ook zelf materiaal meenemen, zoals Zentangle-pennen, eventueel potloden en een tekenblokje.

Zijdeschilderen

Er zijn verschillende technieken om zijde te kleuren, zoals technieken met serti- of contourmiddel, batik, zout en schilderen uit de vrije hand. Onze begeleider kan het allemaal, maar in deze cursus wordt met name geschilderd uit de vrije hand. Je kunt een wenskaart maken, je kunt het inlijsten en aan de muur hangen en er zijn vast nog veel meer ideeën te bedenken...!

Materiaal: Het materiaal is aanwezig. De kosten zijn 0,50 per keer.