Hobbycentrum Nijmegen Oost

Activiteiten

Dankzij onze vrijwilligers die de creatieve activiteiten begeleiden kunnen we een uitgebreid programma aanbieden met verschillende creatieve activiteiten. Alle activiteiten die we aanbieden, staan hieronder in het kort beschreven. In het menu, onder het tabblad 'Programma' kun je zien op welke dag en tijd de activiteiten plaatsvinden.

Aquarelleren/ tekenen

De begeleider Joop neemt elke week een bloem, vrucht, plant of tak mee als voorbeeld en de natuur is in zijn cursus de inspiratiebron. Deelnemers oefenen op deze manieer in het illustratief en creatief tekenen. Joop heeft jarenlang ervaring als kunstenaar en in het geven van teken- en schilderles en geeft veel advies. Hij heeft de visie: Iedereen kan het leren!
Onze begeleider Jan werkt niet met een thema, dus je kunt zelf bedenken wat je wilt schilderen. Het is een open atelier en iedereen kan zelfstandig aan de slag. Met elkaar creatief bezig zijn is heel inspirerend en als je vragen hebt, kun je natuurlijk altijd advies aan Jan vragen.

Materiaal: tekenmateriaal zelf meenemen, zoals potloden (HB en 4B), zwarte fineliner of pen, Oost-Indische inkt, een aquareldoosje en/ of kleurpotloden, schetsboekje met tenminste 120 grams-papier. Voor een proefles is wel wat materiaal aanwezig.

Beeldhouwen in hout

Tijdens de cursus 'beeldhouwen in hout' ga je aan de slag met gutsen, beitels en een klopper. Zo leer je alle technieken om van een boomstam of houten balk een echt kunstwerk te maken. De vormgeving zal een belangrijk onderdeel zijn van de cursus. De begeleider Rob is zelf kunstenaar en zal zeker zorgen voor inspiratie en ideeën! Heb je interesse? Kom dan gerust op woensdag een keertje kijken.

Materiaal: gereedschap is aanwezig. Er is tegen betaling van een paar euro een beperkte voorraad hout beschikbaar. Natuurlijk kun je ook zelf hout meenemen.

Bloemen/ dieren van vilt

In deze cursus leer je met behulp van patronen hoe je bijna echt lijkende bloemen en dieren kunt maken. Je kunt ook leren om de patronen aan te passen, of om zelf een ontwerp te maken. Er wordt alleen gewerkt met natuurlijke materialen, zoals wol, wolvilt, leer, katoen en zijde, waarin wolvilt het meest wordt gebruikt. De werkwijze van onze begeleider Annemarieke is gebaseerd op de basisprincipes van de filosofische stroming "Antropofosie". Annemarieke heeft heel veel ervaring op het gebied van handwerken en kan zowel beginners als gevorderden voorzien van handige tips.

Materiaal: is aanwezig, maar je kunt ook zelf materiaal meenemen. De kosten van het materiaal zijn afhankelijk van wat je gebruikt, gemiddeld is het een paar euro per keer.

Boekbinden

Onze begeleidster Marthe heeft de kunst van het boekbinden van haar vader geleerd en ze wil deze kennis graag overbrengen aan anderen. In deze cursus leer je hoe je de bladzijden kunt samenvoegen en naaien, hoe je een kaft maakt en hoe deze versierd dan wel bekleed kan worden. Dit is een uiterst precies werk, waarmee je bijvoorbeeld een blanco boekje kunt maken, een reisjournaal of een poëziealbum.
Onze begeleidster Lies is al jarenlang deelnemer van het boekbinden en heeft alle kneepjes van het vak geleerd bij het Hobbycentrum. Zij is begeleidster van het boekbinden op de woensdagochtend.

Materiaal: is aanwezig en per keer betaal je 0,50 cent. Je kunt ook zelf materiaal meenemen.

Boetseren

In deze cursus werkt iedereen zelfstandig aan zijn eigen werkstuk en de begeleiders geven advies waar nodig. Er zijn vier begeleiders actief voor het boetseren, ieder met een eigen werkwijze en specialiteit. Onder begeleiding van Maaike kun je bijvoorbeeld leren om mooie werkstukken te maken zoals schalen, sieraden, vlinders en bloemen voor in de tuin. Patrick en Fransje zijn gespecialiseerd in het maken van bustes, portretten en gedetailleerde kunstobjecten. En Ruud heeft veel ervaring met het opbouwen van grote werkstukken en het werken met glazuren en oxides.

Materiaal: een keramiekoven, klei en diverse soorten glazuur zijn aanwezig. Materiaalkosten: klei verkopen in bakjes van 3 kilo en kost €3,-. Het bakken van een werkstuk (incl glazuur en glazuurbakken) kost € 3,- per kilo.

Borduren

Borduren is weer helemaal hip! Borduren op een voorgedrukte afbeelding of volgens een telpatroon. Of helemaal zelf een ontwerp maken. De kruissteek, de steelsteek of de rijgsteek, Maaike leert het je allemaal. Zo kun je je werkstuk inlijsten, je kleding oppimpen of je kunt er een kussentje of een tas van maken. Kom gerust langs voor een proefles of om creatieve ideeën op te doen.

Materiaal: je kunt zelf materiaal meenemen. Voor een proefles is materiaal aanwezig.

Cartoon tekenen

Een activiteit voor iedereen met een passie voor strip- en cartoontekenen met advies op maat van een striptekenaar. Voor deze inloop is het belangrijk dat je enige affiniteit en enthousiasme voor strips hebt. Je kunt je gemaakte tekening met de begeleider Niels bespreken. Maar natuurlijk is er ook alle tijd om zelfstandig aan de slag te gaan. Weet je nog niet goed wat je moet maken of loop je tijdens het maken tegen problemen aan? Geen nood! Er is tijdens deze activiteit voldoende tijd om te oefenen en de aanwezige tekenaar geeft je graag tips en een duwtje in de goede richting.

Materiaal: er is materiaal aanwezig, maar je kunt ook zelf materiaal meenemen.

Creatieve kinderworkshop

Plezier en creatief bezig zijn is het belangrijkste tijdens deze kinderworkshop. Elke keer staat deze in het teken van een ander thema en wordt er gewerkt met verschillende materialen, zoals stof, papier, karton, verf en hout. Ook ideeën van de kinderen zijn natuurlijk van harte welkom.

Kosten deelname: We vragen geen jaarlijkse deelname. Voor de kinderworkshop betalen ouders per keer € 2,00 euro per kind. Dit is inclusief materiaalkosten. Via Stichting Leergeld kunnen de kosten vergoed worden. Vraag meer informatie hierover bij de beheerders van het Hobbycentrum of zie https://www.leergeldnijmegen.nl/voor-wie

Computerinloop

Steeds meer communicatie gaat via de computer: e-mailen, internet bankieren, informatie opzoeken, vakanties boeken, winkelen en nog veel meer. Ook met de mobiele telefoon, I pad of tablet kun je bij de computerinloop terecht. Carol, Michel, Djie of Frans zijn onze deskundige begeleiders. Zij zullen je voorzien van advies en uitleg en er is tijd genoeg om te oefenen. Dus wil je elke week gebruik maken van de computerinloop of heb je eenmalig advies nodig? In beide gevallen kun je bij ons terecht!

Materiaal: laptops zijn aanwezig. Maar elke computer werkt anders, dus eigen apparatuur meenemen is aan te bevelen.

Digitale fotografie

In deze cursus kun je alle vragen stellen over fotografie. De begeleider Jan is een semi professionele fotograaf en heeft veel ervaring in het geven van cursussen. De ene week staat het bewerken van foto's centraal. Hij weet alles over de software en met welke tools je de foto kan veranderen en verbeteren. De andere keer worden de gemaakte foto's besproken en wordt er gedicussieerd hoe een foto nog mooier zou zijn. Voor een beginner maar ook voor ervaren fotograaf zeker een aanrader.

Materiaal: het is handig om een eigen digitale camera mee te nemen. Je kunt je eigen laptop meenemen, maar we hebben ook laptops die je kunt gebruiken. En natuurlijk kun je zelfgemaakte foto's meenemen en al je vragen.

Edelsmeden

Onder begeleiding van Michail, Jan of Paul kun je alle technieken leren van het ambacht 'edelsmeden', van zagen, vijlen, polijsten tot smelten en solderen. Natuurlijk oefen je niet meteen met zilver en goud, maar met goedkoper materiaal, zoals koper of alpaca. Het zijn moeilijke technieken en het vraagt veel geduld en oefening, maar je zult uiteindelijk versteld staan wat je allemaal kunt!

Materiaal: al het gereedschap en materiaal is aanwezig. Voor de slijtage van klein gereedschap vragen we € 1,00. Materiaal zoals zilver kan via het Hobbycentrum besteld worden.

Filosofie

'Geld maakt niet gelukkig', 'waar er twee vechten hebben er twee schuld', 'domme vragen bestaan niet', 'vrijheid blijheid', 'liefde overwint alles'. Iedereen kent deze tegeltjeswijsheden wel, maar kloppen ze ook? Onder leiding van Robin gaan we dit onderzoeken. Ook opvattingen van andere filosofen zullen bij dit gesprek worden betrokken. Daag jezelf uit om mee te denken over verschillende vraagstukken en misschien komen we samen tot nieuwe inzichten!


Materiaal: bij deze activiteit is geen materiaal nodig.

Glasfusen

Glasfusen is een techniek waarbij meerdere delen gekleurd glas in een oven worden samengesmolten tot objecten. Het glas wordt in een speciale hotpot, in een magnetron verwarmd tot meer dan 800˚C. Doordat we met een hotpot werken, is het alleen mogelijk om kleine objecten te maken. In een middag kun je één of meerdere werkstukken maken. Het is zeer geschikt om mooie glazen sieraden te maken, zoals oorbellen, hangertjes of ringen. Leuk voor jezelf of om als een cadeautje aan iemand te geven.

Materiaal: het materiaal is aanwezig en de kosten zijn € 5,00 per keer.

Glas-in-lood/ tiffany

Vind je het ook zo mooi als het zonlicht door het glas-in-lood raam schijnt? In de jaren 30 was het heel gewoon en tegenwoordig is glas-in-lood weer helemaal in. Het hele traject van ontwerpen, glas snijden, lood solderen en alle andere kneepjes van het vak kun je bij ons leren. Het is ook mogelijk om kleinere werkstukken zoals een waxinelichtje, een lampenkapje of versiering voor in de kerstboom te maken van Tiffany.

Materiaal: materiaal en gereedschap zijn aanwezig. Gekleurd glas eventueel zelf meenemen. Afhankelijk van wat je gebruikt aan materiaal, worden de kosten berekend.

Houtbewerken

Onze houtwerkplaats beschikt over een ruim assortiment machines en gereedschappen. Je kunt zelf bedenken wat je graag wilt maken en wat je wilt leren. De deskundige begeleiding is aanwezig om je daarbij te helpen. Je kunt onder andere leren zagen, schaven en frezen. We hebben een mooie houtdraaibank en je kunt op de ambachtelijke manier houtverbindingen leren maken. Zelf houten speelgoed maken, een gebruiksvoorwerp of een designmeubeltje maken? Dat kan bij ons. Maar je kunt natuurlijk ook een bestaand meubel repareren of opknappen.

Materiaal: machines en gereedschap zijn aanwezig. In principe is het de bedoeling dat je zelf hout meeneemt, maar er is wel een beperkte voorraad tweedehands hout verkrijgbaar.

Kaarten maken/ breien

E-mailen en sms’en kan, maar het blijft leuk om een zelfgemaakt kaartje op de deurmat te vinden. Er zijn heel veel verschillende soorten kaarten en technieken: 3D kaarten, vouwen, borduren, stempelen en nog veel meer. Het zijn geen kaarten die je snel even maakt, maar echte kunstwerkjes. In deze groep kun je alle technieken leren en materialen en ideeën uitwisselen. Onze begeleidster Mary kan ook heel goed breien en kan je alles uitleggen over verschillende steken, technieken, patronen, meerderen, minderen, afkanten en nog veel meer.

Materiaal: het is de bedoeling dat je zelf materiaal meeneemt.

Kleding maken

Wil je naaien leren, heb je advies nodig of vind je het gewoon gezellig om samen te naaien? We hebben een paar goede naaimachines en lockmachines, en natuurlijk deskundige begeleiding. Je leert stap voor stap alle vaardigheden en technieken om bijvoorbeeld een nieuwe blouse, broek of rok te maken. Maar ook het verstellen en aanpassen van bestaande kleding kun je tijdens deze activiteit leren. Kom gerust een keertje langs om te kijken.

Materiaal: naaimachines, lockmachines en patroonboeken zijn aanwezig. Zelf meenemen: stof, garen, spelden, naalden ed.

Modeltekenen

Elke keer zal er een levend model zijn, die zijn/ haar kleren aanhoudt en verschillende standen en poses aanneemt. Het gaat om goed leren kijken en om losse snelle schetsen te leren maken. Er wordt met name gewerkt met potlood en houtskool. De begeleider Marian begeleidt iedereen op maat en zal veel aanwijzingen geven. Verhoudingen van het menselijk lichaam, uitdrukkingen van emoties, perspectief, lijnen, vlakken en schaduwen zijn termen die regelmatig aan de orde zullen komen.

Materiaal: Materiaal is aanwezig, maar je mag ook je eigen materiaal meebrengen.

Mozaïeken

In deze cursus leer je hoe je bijvoorbeeld een tafeltje, een rand van een spiegel of een mooie fruitschaal kunt mozaïeken. Je leert alles over het behandelen van de ondergrond, het knippen van keramiek en het verlijmen en voegen van de mozaïeksteentjes. Mozaïeken van keramiek tegeltjes is het meest bekend, maar je kunt ook ander materiaal gebruiken, zoals glas, kiezelsteentjes, schelpen, kralen en knopen. Heb je interesse? Kom dan gerust een keertje kennismaken.

Materiaal: voor het gebruik van materiaal wordt soms een kleine vergoeding gevraagd. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf materiaal mee te nemen.

Pastelkrijt

Pastelkrijt is een zacht soort krijtstift dat je op het papier nog kunt uitvegen en waardoor je op die manier verschillende kleuren kunt mengen. In deze cursus leer je om een schets op te zetten. Je leert hoe je verschillende kleuren kunt mengen om de juiste tint te verkrijgen. Marianne geeft tijdens de cursus veel aanwijzingen over perspectief, compositie en licht/schaduw. Ook als beginner weet Marianne je kundig te begeleiden, waardoor er mooie kunstwerken ontstaan.

Materiaal: het materiaal is aanwezig. Elke les betaal je € 0,50 voor het gebruik van het materiaal.


Patchwork/ handwerken

Patchwork is het werken met kleine lapjes, die je met de hand aan elkaar zet. Daarvan kun je prachtige werkstukken maken, van pannenlappen tot wandkleden. Als je het patchwork met een tussenlaag en een onder-lap aan elkaar rijgt heet dit quilten. Werk je nauwkeurig en heb je veel geduld? Dan is dit misschien een leuke hobby voor je! Naast patchwork en quilten is onze begeleidster ook thuis in kartonnage, breien en borduren. Spreekt dit je aan? Wees welkom.

Materiaal: het is de bedoeling dat je zelf materiaal meeneemt.

Portret tekenen

Wil je graag portretten kunnen tekenen en schilderen? Kom dan naar deze cursus. De start is de basisprincipes en verhoudingen, maar elk gezicht is weer anders en de details zorgen voor de juiste uitdrukking en emotie. Onze begeleider Warant zal het stap voor stap uitleggen en aan de hand van veel voorbeelden en oefeningen, krijg je de techniek van het tekenen van mensen en portretten onder de knie!

Materiaal: papier, potloden en houtskool kun je zelf meenemen. Pastelkrijt en acrylverf kun je eventueel gebruiken voor € 0,50 per keer.

Schilderen (acrylverf en olieverf)

Heb je nog een lege muur in huis? Hoe leuk zou het zijn om daar zelf iets voor te maken! Bij acrylverf is iedereen bezig met zijn eigen werkstuk en als je iets wilt vragen zal onze begeleidster Maaike je helpen. Maar het komt ook regelmatig voor dat deelnemers elkaar onderling verder helpen. De begeleiders van olieverf zijn John of Marian. John is zelf kunstenaar en stimuleert de deelnemers om een eigen stijl te ontwikkelen en een uniek kunstwerk te creëren. Marian is op de maandag de begeleider van het schilderen met olieverf en zij heeft al jarenlang ervaring met het maken van kunst en lesgeven.

Materiaal: acrylverf is aanwezig en de kosten hiervoor zijn € 0,70 per keer. Voor olieverf vragen we €1,- euro per keer. Het is de bedoeling dat je zelf je eigen schildersdoek meeneemt, maar je mag natuurlijk ook je eigen verf meenemen.

Sieraden maken

In deze cursus leer je verschillende technieken om kralen te rijgen, het knopen van bijvoorbeeld armbanden en het zelf maken van kralen. De begeleider Maaike werkt met allerlei materiaal zoals leer, fietsband, elektriciteitsdraden en heeft enorm veel ideeën. Dus inspiratie nodig? Kom dan gerust langs voor een proefles.

Materiaal: er is verschillend materiaal aanwezig, maar natuurlijk kun je zelf ook materiaal meenemen. Afhankelijk van het materiaal wat je nodig hebt, betaal je een kleine bijdrage.

Speksteen bewerken

Met vijlen, zagen en boren kun je zachte steensoorten bewerken, van een ruwe steen tot een kunstwerk. De techniek is niet moeilijk, maar om te komen tot een mooi werkstuk, dat valt niet altijd mee. Er ontstaan daardoor vaak gesprekken over ‘wat is mooi’, we geven elkaar advies en wisselen ideeën uit. Als je tevreden bent met de vorm, begin je met de afwerking; je gaat schuren en polijsten. Dan kun je de kleur van de steen steeds beter zien. Tot slot zet je het werkstuk in de was. Er is de mogelijkheid om het werkstuk op een sokkel te plaatsen.

Materiaal: gereedschap en stenen zijn aanwezig. De kosten voor de stenen zijn afhankelijk van het gewicht, tussen de € 2,00 en de € 20,00.

Spreekuur over klussen

Tijdens het spreekuur over klussen kun je alle vragen stellen over klussen in en om het huis. Wil je bijvoorbeeld in huis gaan schilderen? Tegels zetten? Laminaat leggen? Of...? Onze begeleider Rob heeft jarenlang ervaring met klussen en verbouwen en kan je voorzien van de beste tips en adviezen. Ook kan hij eventueel technieken voordoen en samen een boodschappenlijstje of een stappenplan maken. Als je van tevoren meldt dat je langskomt met een vraag, dan zorgt Rob dat hij voldoende tijd heeft om alles rustig uit te leggen!

Materiaal: Afhankelijk welke vraag je wilt stellen kun je even overleggen of er eventueel materiaal nodig is. Een notitieblokje en pen meenemen kan voor aantekening handig zijn.

Video bewerken

Heb je de basisvaardigheden van de computer onder de knie, maar weet je nog niet precies hoe je een film kunt monteren? Dan kun je dit leren bij onze videoclub. Bijvoorbeeld: filmbeelden bewerken, filmbeelden inkorten en aan elkaar plakken, speciale effecten, filters en geluid/muziek toevoegen. Ruud den Brok laat graag zien hoe je van losse filmbeelden een mooie semiprofessionele film kunt maken. Er wordt gebruik gemaakt van een Apple-computer en de software die wordt gebruikt heet Final Cut Pro.

Materiaal: apparatuur is aanwezig.

Zentangle

Zentangle is een ontspannen en rustgevende manier van creatief bezig zijn. Een Zentangle tekening is een pentekening die is opgebouwd uit eenvoudige vormen en patronen. Meestal zijn het zwart-wit tekeningen, maar als je geoefend bent, kun je ook grijstonen en kleur gaan gebruiken. De workshop begint met een warming up of een korte oefening en daarna kun je zelf werken aan je werkstuk. Er wordt in stilte gewerkt en soms met een rustig muziekje.

Materiaal: is aanwezig, maar je kunt dit ook zelf meenemen, zoals Zentangle pennen, eventueel potloden en een tekenblokje.

Zijdeschilderen

Er zijn verschillende technieken om zijde te kleuren, zoals technieken met serti- of contourmiddel, batik, zout en schilderen uit de vrije hand. Onze begeleider kan het allemaal, maar in deze cursus wordt met name geschilderd uit de vrije hand. Je kunt een wenskaart maken, je kunt het inlijsten en aan de muur hangen en er zijn vast nog veel meer ideeën te bedenken...

Materiaal: is aanwezig. De kosten zijn € 0,50 per keer.