Ontmoetroute 2020

Wij zouden op zondag 5 april 2020 van 12.00 tot 16.00 uur de tweede editie van de Ontmoetroute Nijmegen Oost organiseren, maar helaas hebben we wegens besmettingsgevaar van het Coronavirus moeten besluiten om dit evenement uit te stellen. Zondag 5 april zal er dus geen Ontmoetroute plaatsvinden en we zullen op termijn als alles weer stabiel en veilig is een nieuwe datum plannen voor de route.

Wat is de Ontmoetroute?
Het gaat bij de Ontmoetroute om elkaar ontmoeten, passies delen en elkaar inspireren. In de periode van december 2019 tot februari 2020 konden wijkbewoners en professionals zich opgeven om hun passie/ talent te laten zien. Bijvoorbeeld: kunst, een dansoptreden, een huiskamerconcert, culinaire hapjes, zelfgemaakte gedichten, een kleine theatervoorstelling, etc. Er was enorm veel belangstelling en al snel stroomden de aanmeldingen binnen. Sommige deelnemers wilden hun huis openstellen, sommige professionals hadden het plan om te exposeren in hun eigen atelier, maar ook organisaties stelden hun ruimte beschikbaar voor talentvolle wijkbewoners. We konden op 5 april, dankzij het enthousiasme van velen, een mooi en divers programma aankondigen. Helaas gaat dit programma niet door, maar we gaan er van uit dat deze succesformule ook bij de Ontmoetroute later in dit jaar gaat zorgen voor een uitgebreid en inspirerend programma!

Wat was het geplande programma van 5 april?
Hieronder kun je zien wie zich hadden opgegeven en wat er allemaal te zien, te horen en te beleven zou zijn tijdens de Ontmoetroute op 5 april. Op de plattegrond staan de verschillende adressen aangegeven. Als bezoeker kon je zelf bepalen welke locaties je wilde bezoeken, je zou dus zelf je eigen route kunnen samenstellen.


Deelnemers aan de Ontmoetroute zijn:

Jacqueline Meijer
Locatie 1: ingang zijkant woonhuis Griegstraat/Beethovenstraat

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door gekleurd glas. Nu kwam er een mogelijkheid om thuis glas te smelten zonder oven, in de magnetron. Toen ik dat onder de knie had, ging ik glas snijden en zagen om er tiffany creaties van te maken. Met deze twee creatieve uitingen houd ik mij bezig en het is steeds weer een verrassing wat mijn handen maken.

Ton Meijer
Locatie 1: ingang zijkant woonhuis Griegstraat/ Beethovenstraat

In mijn jeugd was het al mijn passie: vliegtuigen. Eerst ben ik begonnen met bouwplaten van karton. Later werden dat modellen van kunststof die zelf in elkaar gezet moeten worden, waarna ze in de juiste kleur geverfd moeten worden. Dit is nu uitgegroeid tot een grote verzameling vliegtuigen. Hieruit blijkt hoe de interesse in een onderwerp kan uitgroeien tot een fantastische hobby.

Website: http://vliegtuigmuseumrevolutie.nl/


Helmie Vos
Locatie 2: Coehoornstraat 32

Mijn naam is Helmie Vos en mijn grote passie is het maken van leren tassen. Na het volgen van de opleidingen in Arnhem en Nijmegen was ik zo enthousiast dat ik heb besloten om met mijn eigen tassenlijn te beginnen. Alle patronen en tassen worden door mij zelf gemaakt. Ik vind het leuk om leer in verschillende kleuren en prints te combineren waardoor elke tas anders is en daardoor uniek. Leuk als je tijdens de Ontmoetroute een kijkje komt nemen. Voor kijkers en kopers staat de koffie klaar. Tot dan!

Mijn website is http://www.vos-tassen.nl/

Babioles: muziek uit de Franse barok
Locatie 3: van Heutszstraat 26
Tijd: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00
Huiskamerconcert duurt ongeveer 30 minuten

Babioles bestaat uit Gaby Schreiner en René Meeuws. Beiden zijn bijna een halve eeuw actief in de muziek, in dit geval muziek uit de Franse barokperiode, eerste helft 18e eeuw. Babioles speelt op twee draailieren duetten van componisten als Boismortier, Chédéville, Naudot, Corrette. Zij schreven destijds honderden stukken voor deze instrumenten, want er woedde een ware pastorale rage aan de Franse hoven. De muziek is doorgaans eenvoudig van structuur, goed in het gehoor liggend, en melodieus en harmonieus.

Kijk ook op de website http://www.babioles.nl/ of op de facebookpagina: https://www.facebook.com/babioles.nl/


Maaike Schiedon
Locatie 4: Sweelinckstraat 23

Ik ben al van kinds af aan bezig met creativiteit. Mijn huis is mijn atelier, waar overal wat te zien is. Ik ben veelzijdig wat betekent dat ik veel materialen mooi vind: steen, klei, metaal, hout, acryl, papier. In elk materiaal zie ik mogelijkheden om iets van te maken. En dan vooral het combineren ervan. Mijn trots is de bronzen bizon ''Oerkracht" waarmee ik in 2008 de Gelderlander Publieksprijs heb gewonnen. Mijn inspiratie haal ik uit mijn intuïtie, mijn stemming, en alles om mij heen. Er is altijd wat te zien, te ervaren. Bijna alles is te koop. Ik werk op het Hobbycentrum Nijmegen Oost en geef les in Keramiek/ boetseren, bloemschikken e.d. cursussen.

Mijn website: http://www.maaiart.nl

Arjan Meijrink
Locatie 5: Limoslaan 10 (de Kentering)

Arjan beeldhouwt meer dan vijftien jaar in steen en sinds kort ook in hout. Vormen die hem inspireren zijn rond, organisch en bewegelijk. Tailleringen, draaiingen en vlammen typeren zijn stijl. Wonderbaarlijk genoeg is er ook bijna altijd onbedoeld een torso in zijn werk te zien.


Job Schellekens
Locatie 5: Limoslaan 10 (de Kentering)

Als kind was ik altijd al veel aan het tekenen: thuis aan mijn bureau, op school tijdens de les en samen met vrienden. Rond mijn 18de zei ik het tekenen vaarwel, maar een paar jaar geleden begon het weer te kriebelen en heb ik me opgegeven voor een cursus modelschilderen. Na een paar maanden oefenen begon ik het schilderen met olieverf beetje bij beetje onder de knie te krijgen. Ik leerde hoe kleurcontrasten werken en hoe je met het gebruiken van de juiste 'toets' mooie effecten kunt creëren.

Mijn website: https://jobschellekens.exto.nl/ en instagram: https://www.instagram.com/job_schellekens/

Diederik Grootjans
Locatie 5: Limoslaan 10 (de Kentering)

Diederik Grootjans is al 35 jaar schilder te Nijmegen. Hij schildert stadsgezichten, portretten, familietaferelen en hij doet af en toe enkele projecten zoals: Ontbijt van Nijmegen (39 schilderijen van ontbijttaferelen in Nijmegen), Portret van oud en jong en Portret van Nijmegen. Daarnaast schildert Diederik één dag in de week muisjes voor de patiënten van het Maxima kinderziekenhuis (Radboud) en één dag in de week geeft hij schilderles bij het Unit atelier en bij Arttics (RIBW).


Sudoku
Locatie 5: Limoslaan 10 (de Kentering)
Tijd: 15.15-16.00

Sudoku is gewoon een lekker coverbandje. Een paar jaar geleden gestart op een dagactiviteitencentrum, als activiteit voor ervaren en gevorderde muzikanten. Enthousiast, muzikaal en steeds op zoek naar nummers die bekend zijn, en zich toch lenen voor een eigen interpretatie, waar ieder bandlid zijn of haar ei in kwijt kan. De band bestaat uit Petra Schenk en Jos Grote Punt op zang, Serko Swart en Patrick Kuiper op gitaar, Cor Pijs op bas, Linda Dekker op drums en Jeroen Swarte op toetsen.

De Geus tassen
Locatie 6: Elzenstraat 4a

Sinds 2 jaar hebben we atelier/verkoop in de Elzenstraat 4a. Een fijne ruimte waar we de tassen ontwerpen, produceren en verkopen. De Geus tassen is een leren tassen- en accessoires-collectie, zoals portemonnees en riemen voor heren en dames. Mooie, handgemaakte leren producten.
Daarnaast hebben we de recycled d'TRASH (rug-)tassen. Inmiddels bekend door de Filmbanner Bags van filmhuis Lux.

De website is: https://chrisdegeus.com/ en instagram: https://www.instagram.com/degeustassen/


Groep 85
Locatie 6: Elzenstraat 4a

GROEP 85 ontleent zijn naam aan het jaar 1985 toen de eerste groepsexpositie onder leiding van beeldend kunstenaar Peter Dekkers plaatsvond. Sindsdien komt de groep aangevuld  met nieuwe mensen elke zaterdag bij elkaar. De collectieve fascinatie voor steen en de bezieling van het 'hakken' vormen het bindmiddel van onze groep. Er wordt zowel figuratief als abstract gewerkt. Van harte welkom in ons atelier.

Foto: "De Feniks" is gemaakt door JW Lackamp.

De website van Groep 85 is: http://groep85.nl/

De Leermakerij
Locatie 6: Elzenstraat 4a

Bij De Leermakerij maak je de mooiste tassen, schoenen en sneakers onder professionele begeleiding. Oprichtster Ilse Dijk heeft al meer dan dertig jaar ervaring in het leervak. “Het maakt niet uit of je beginner of gevorderde bent; met de juiste begeleiding kun je ontzettend veel. Kennis en plezier zijn daarbij de sleutelwoorden. Bij De Leermakerij draait het om genieten: van de workshops én daarna natuurlijk van je eigen creatie!” Tijdens de Ontmoetroute zal Ilse de werkplaats met alle machines laten zien en vertellen hoe je tassen en schoenen kunt maken en natuurlijk over alle mogelijkheden om cursussen bij de Leermakerij te volgen.

De website van de Leermakerij is: https://www.deleermakerij.nl/


Aagje Reijnders
Locatie 7: Elzenstraat 4 (Stip Oost)

Na jaren les gehad te hebben van professionals, schilder ik sinds een paar jaar, soms in opdracht, kleurige afspiegelingen van dieren, mensen en landschappen. Ik heb een vrij losse manier van schilderen. Vaak gebruik ik meerdere technieken in een schilderij zoals olieverf, acrylverf en aquarelverf. Met trots laat ik mijn schilderijen zien tijdens de expositie in Stip Oost.

Jeanne Kanters
Locatie 7: Elzenstraat 4 (Stip Oost)

Aan de hand van iets wat me raakt en mijn hart en ziel beroert, ga ik elke week een paar uur op reis uit mijn te drukke hoofd met potlood, papier, kwast, doek, verf, krijt, houtskool! Dat iets kan zijn: een boek, een film, een nieuwsitem, een foto uit een tijdschrift of krant, een schilderij, etc.
De/mijn schilderijen, die de toets der kritiek kunnen doorstaan, zijn het resultaat van deze reizen. Een aantal ervan krijgen jullie in deze tentoonstelling te zien!


Nancy Kerkhofs
Locatie 8: Diepenbrockstraat 22

Word verliefd op het proces en laat het resultaat los. Kom uit je hoofd, heb plezier, speel met materialen en creëer vanuit je hart. Laat je intuïtie spreken op doek zowel als in reallive! Nancy Kerkhofs is kunstenares/live&art coach en leert je "anders zien" en "mislukte tekeningen" maken. Tijdens de ontmoetroute is de serie intuïtieve portretten in verschillende materialen te zien.

Joyce Houtzagers
Locatie 9: van Goghstraat 22

Joyce Houtzagers schildert kleurrijke schilderijen die haar innerlijke wereld in beelden uitdrukken. Dit ondanks haar fysieke en visuele beperkingen. Joyce zit door jeugdreuma in een rolstoel, is aan 1 oog blind en ziet met het andere 16%. Ze vindt het leuk om mensen tijdens de ONTMOET-route haar schilderijen te laten zien, meer te vertellen over haar werkwijze en wat er voor nodig is.

Op haar website https://www.joycehoutzagers.com vindt u meer informatie.


Camilla van den Hombergh
Locatie 10: Prins Hendrikstraat 79 (Lutherse kerk)
Tijd: vanaf 13.00

Camilla van den Hombergh (Venlo, 1959) studeerde onderwijskunde aan de Radboud Universiteit en maakte pas op latere leeftijd werk van haar schildertalent. Opgeleid aan de Academie Renshof schildert zij in realistische stijl, gebruikmakend van klassieke, 17e-eeuwse olieverftechnieken. Sfeer is belangrijk voor haar; in haar werk neemt het spel van licht en ruimte, met soms een dramatische toets, een prominente plaats in. Haar schilderijen zijn heel verschillend van kleur en toonzetting, maar toch altijd duidelijk herkenbaar afkomstig van haar hand. In december 2019 won Camilla met het schilderij Gedekte Tafel in Palazzo Venetië de eerste prijs van de regionale kunstmanifestatie van de gemeente Nijmegen. Juryvoorzitter Frank van de Schoor, oud-conservator Museum Het Valkhof, prees vooral het bijzondere licht in dit kunstwerk.

Arthur Tevonian
Locatie 10: Prins Hendrikstraat 79 (Lutherse kerk)
Tijd: vanaf 13.00

Arthur is 18 jaar geleden begonnen met tekenen en schilderen, als afleiding in een moeilijke tijd van zijn leven. Zijn handige handen zijn de redding in zijn leven, daar kan hij alles mee: tafeltennissen, klussen en hij kan bijvoorbeeld van niets een fiets maken. Bezig zijn met zijn handen doet hij graag en hij krijgt er een goed gevoel van. Zijn schilderijen zijn helder en kleurrijk, bevatten allemaal symbolen en elk schilderij vertelt een verhaal. Arthur nodigt iedereen uit om zijn schilderijen te bekijken en hij zal de hele middag uitleg geven, zodat iedereen het verhaal achter zijn schilderij kan begrijpen.


Ien Wildenburg
Locatie 10: Prins Hendrikstraat 79 (Lutherse kerk)
Tijd: vanaf 13.00

Zij is 74 jaar en is na haar pensionering begonnen met schilderlessen bij verschillende leraressen. Daarbij ontdekte ze haar passie voor het werken met soft pastel. Rosalba Carriera (Venetië 1675) heeft haar ook geïnspireerd door haar prachtige portretten in pastel. Artemisia Gentileschi (Italië 1593) en Judith Leyster (Nederland 1609) hebben het voortouw genomen om de weg vrij te maken voor vrouwelijke kunstenaars.

De Verheffing
Locatie 10: Prins Hendrikstraat 79 (Lutherse kerk)
Tijd: 13.00-13.30

Wij zijn een Mannenkwartet en zingen a capella uitvoeringen van bekende en minder bekende liederen. De nadruk ligt op bewerkingen van eigentijdse muziek herschreven voor 4 mannenstemmen. Hieronder vallen interessante bewerkingen van bekende liederen. Denk aan: Prefect Day, Wonderfull World, When the Night has come, When I am 64, etc. Maar daarnaast zingen we Duits Romantisch repertoire, Russisch orthodoxe liederen, en zelfs Negro Spirituals. Kortom, alles waarbij onze stemmen mooi tot hun recht komen.

Op youtube staat een registratie van een recent optreden in het Zalmkerkje: https://youtu.be/edZ-YtJYD00.

De Verheffing zal ook nog om 15.00 in wijkcentrum Daalsehof optreden (locatie 11)


Mieke Hydra
Locatie 10: Prins Hendrikstraat 79 (Lutherse kerk)
Tijd: 13.45-14.15

Gewoon, om heerlijk te luisteren of om mee te zingen, van 'Love me tender' van Elvis Presley tot een stoer Schots lied en van Ferre Grignard met 'Ring-Ring' tot een ingetogen lied over 'Woorden'. Ik zing het graag met en voor u met begeleiding op mijn gitaar! Heel graag tot ziens op deze leuke muzikale middag!!!

Meet My Music
Locatie 10: Prins Hendrikstraat 79 (Lutherse kerk)
Tijd: 14.30-16.00

Na een reünie van het oude jongerenkoor DEO in 2016 hebben een aantal oud-leden van dit koor besloten om weer samen te gaan zingen, uiteindelijk onder de naam MMM. Er waren wat opstartperikelen, maar in 2018 zijn we serieus begonnen regelmatig bij elkaar te komen en een eigen repertoire te ontwikkelen.
Onder bezielende leiding van dirigent Vincent Paes zijn we nu zover dat we voor de eerste keer gaan optreden. Ons repertoire bestaat uit popmuziek zoals “Pastorale” van Ramses Shaffy, “Halleluja” van Lenard Cohen en “Geef mij je angst” van Guus Meeuwis. Maar ook het klassieke vierstemmige “Ave verum Corpus” wordt door ons gezongen. MMM bestaat op die moment uit 18 leden (die helaas niet allemaal op de foto staan), maar nieuwe leden zijn altijd welkom.


Hobbycentrum Nijmegen Oost
Locatie 11: Daalsehof 2 (wijkcentrum Daalsehof)

In de cursusruimten van Hobbycentrum Nijmegen Oost in De Daalsehof zullen allerlei verschillende werkstukken van zowel deelnemers als vrijwilligers van het Hobbycentrum te zien zijn. De creatieve cursussen bij het Hobbycentrum zijn heel divers, dus de expositie tijdens de Ontmoetroute zal verrassend zijn. Beeldhouwwerk, schilderijen, keramiek, zilveren sieraden, textiele werkvormen en nog veel meer kun je bewonderen tijdens de Ontmoetroute. Misschien zorgt het voor inspiratie, en is deelname aan de activiteiten van het Hobbycentrum ook iets voor u!

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website: https://hobbycentrumnijmegenoost.nl/